“Sigortacılıkta 30.yıl..“

Bizi arayın:

phone

+90 212 251 81 31

email:

phone

info@diyalogsigorta.com

Yangın Branşı Hasarları

Yangın, istenmeyen ve kontrol altına alınamayan alevli ateşe denir. Yangın için alevli ateş olması lazımdır. Bu nedenle her yanma yangın değildir. Örneğin bir sigaranın dalgınlıkla elbiseye değdirilmesi neticesi kumaşta bir delik açılması bir yangın hasarı değildir. Ancak unutulan bir sigara izmaritinin yangına yol açması ve bulunduğu bir yeri yakması teminata dahil bir yangın olayıdır. Bir radyonun elektrik cereyanına bağlı iken kısa devre sonucu lambalarının bozulması teminat dışıdır. Fakat bir elektrik arızası neticesinde radyonun alevli bir şekilde yanması teminata dahildir. Bu örnek elektrikle çalışan bütün diğer motor ve aletler için de geçerlidir.

1) Hasar anında yapılması gereken işlemler:
İhbar: Hasarın büyümemesi için gerekli önlemlerin alınarak ihbar servisimize hasar ihbarının yapılması.
Ekspertiz tayini: Hasar servisince eksper tayini ve raporun hazırlanması.
Gerekli evrakların tamamlanması:
– Yangın raporu ; itfaiye gelmemiş ise olay hakkında gerekli bilgiyi ihtiva eden sigortalının beyanı.
– Yangın raporunda ve ekspertiz raporunda olayın şüpheli görüldüğü durumlarda Cumhuriyet Savcılığından alınacak takipsizlik kararı.
– Hasar resimleri.
– Fırtına hasarlarında meteoroloji raporu.
– Araç çarpması hasarlarında kaza raporu.
– Diğer ek teminatlarla ilgili hasarlarda sigortalının beyanı.
– İpotekli ve rehinli binalarda ve mallarda muvafakatname.
Evrakların tamamlanmasından sonra dosyanın hasar servisinde incelenmesi.
Ödeme.

2) Hasarda ortaya çıkan sorunlar:
– Eksik sigorta: Sigorta bedelinin sigorta değerinden düşük olması halidir. Örneğin; 400.000.000.- TL değerinde bir binanın 200.000.000.- TL ya sigorta edilmişse eksik sigorta vardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için sigorta bedelinin sigorta değerine eşit olması gerekir.
Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse:
Sigorta bedeli (poliçedeki bedel): 200.000.000.- TL
Sigorta değeri: 400.000.000.- TL
Hasar miktarı: 50.000.000.- TL

200.000.000 X 50.000.000 / 400.000.000 = 25.000.000.- TL ödenebilir hasar.
Görüldüğü üzere 50.000.000.- TL hasarı olan bir kişi eksik sigortadan dolayı 25.000.000.- TL almaktadır. Aynı binanın tamamı yandığında azami ödenecek hasar miktarı ise sigorta bedeli olan 200.000.000.- TL dır.
– Poliçede bazı teminatların verilip bazı teminatların verilmemiş olması örneğin dahili su teminatının verilip, seylap teminatının verilmediği bir poliçede seylap hasarı olunca hasarın red edilmesi gibi.
– Fason iş yapan firmalara ait poliçelerde 3. şahıs mallarının poliçede belirtilmemiş olması, örneğin bir konfeksiyon atölyesinde 3. şahıslara ait mallar bulunabilir. Bunların poliçede ayrıca belirtilmediği ve yangın anında hasarlanması durumunda red edilmesi gibi.
Yukarıdaki örneklerden de görüleceği gibi yangın hasarlarında çıkan problemler poliçeden kaynaklanan sorunlardır. Bu nedenle poliçenin tanzim edilirken sigortalı kıymetin gerçek değeri üzerinden ve eksiksiz tanzim edilmelidir.