Ziraat Branşı Hasarları
DOLU SİGORTALARINDA HASAR
Dolu sigortalarında hasar tespitinin zamanında yapılabilmesi için acente, sigortalı tarafından yapılan hasar ihbarını; Dolu Sigortası Hasar İhbar Formu’nu (Syf: .. Ek: IV ) eksiksiz doldurarak hasar tarihinden itibaren en geç 3 gün içinde bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüğü veya Genel Müdürlüğe bildirmelidir.
Dolu hasar tespitleri, dolu düştüğü tarihdeki ürünün büyüme devresine göre geçici veya kesin hasar ekspertizi şeklinde yapılır. Eğer ürünün hasadına daha zaman var ise geçici hasar ekspertizi yapılır. Hasada kadar olabilecek başka bir dolunun vereceği zararı da karşılayabilmek için hasada yakın bir tarihde kesin hasar ekspertizi yapılır.
Geçici hasar ekspertizinde amaç, sigortalı ürüne dolunun düşüp düşmediği, dolu düşmüş ise şiddeti, zarar şekli, dolu dışındaki hasar faktörleri ve etkileri hasar gören ürünün poliçe bilgileri ile aynı olup olmadığını öğrenip tespit etmektir. Geçici hasar ekspertizinde hasar oranı sigortalı ve acenteye % olarak verilmez. Dolunun şiddeti, üründe meydana getirdiği hasarın hafif, orta veya şiddetli olduğu belirtilir. Geçici hasar ekspertizinden sonra ürüne yeniden dolu düşerse II. ve daha fazla geçici hasar tespitleri yapılır.
Kesin hasar ekspertizi hasada yakın bir tarihte yapılır ve hasar oranı % olarak ifade edilir. Hasar tazminatı ödemeleri kesin ekspertiz raporu sonucuna göre yapılır. Muafiyet:
Kısmi Hasar (Hasarlı Alanın Hasar Oranı ( < %100): Dolu ve yangın (yangın ek teminatı verilmiş ise) hasarında, hasarlı alanın sigorta bedeli üzerinden %10 oranında tenzili muafiyet uygulanır.
Tam Hasar (Hasarlı Alanın Hasar Oranı ( = %100): Dolu ve yangın (yangın ek teminatı verilmiş ise) hasarında, hasarlı alanın sigorta bedeli üzerinden %20 oranında tenzili muafiyet uygulanır.